שמי ד"ר רונן ברנר, אני מומחה באונקולוגיה וברפואה פנימית, מנהל המכון לאונקולוגיה במרכז הרפואי ע"ש אדית וולפסון.
אני מטפל בחולים אונקולוגים, הסובלים מגידולים ממאירים של מערכת העיכול, ראש צוואר, ריאות ומלנומה.
מדוע פניתי לתחום כל כך קשה וטעון?
כל אחד מהחולים שלי הוא לוחם. אני מגויס למלחמות של החולים שלי בכדי לנצח. השראה לנצחון בקרב על החיים, בתנאי אי ודאות, קיבלתי מסבי.
סבי נולד בפולין וכאיש צעיר בזמן פלישת הנאצים, החליט לברוח רגלית מזרחה לבריה"מ. הוא סיפר כי היו הרבה דעות ששללו בריחה ושתמכו בפאסיביות. לפני המלחמה במשך שנים היה קורא את נאומיו של היטלר וסיפר שהאמין לו. הבין שחיים תחת כיבוש גרמני יהיו גיהינום. וסבי היה איש של מעשה. היה החלטי ופעיל. לכן ברח בפעם הראשונה, חצה את הגבול מזרחה לבלרוס והציל את חייו. עם פלישת הנאצים לבריה"מ החליט להמשיך לברוח בשנית והפעם עם סבתי כבת זוג. שוב עשה זאת אל מול קולות ודעות של בני משפחה שהחליטו להיות פאסיביים ולא לזוז.
סבי הוביל והנהיג קבוצת בורחים, בבריחה אל הלא נודע. הם ברחו מזרחה לאזורים לא מוכרים להם. חיו חיים של רעב ומלחמת הישרדות יומית. במעשיו, סבי הציל את סבתי הצעירה שברחה אתו ובמנהיגותו הציל עוד רבים. כל משפחתה של סבתי שנותרה בעיירה נרצחה, כמו רוב היהודים בפולין ובבלרוס.
סיפור ההצלה של משפחתי ועוד סיפורים רבים של לחימה עקשנית מתוך נקודת מוצא נחותה, סיפורים הקשורים לניצחון במאבק על ערכים הומניים, הם תבנית נוף מולדתי. בראש מעייני עומדת קדושת החיים של מטופלי. מחלתו של כל אחד מהם מהווה עבורי מערכה שיש לנצח, בנחישות, בחשיבה מעמיקה וביצירתיות ובכל הכלים העומדים לרשותי ברפואה המודרנית. החוזה שלי מולם הוא קדוש בעיני.
מהי הצלחה בטיפול בסרטן?
הצלחת המלחמה על חייו של החולה תלויה בשלב האבחון של מחלתו. סיכויי החלמה מלאה עולים ככל שאבחון וטיפול יינתנו בשלב מוקדם יותר. המאבק על חייהם של חולים שמחלתם גרורתית ומפושטת יהיה מתמשך וכרוני. הצלחת הטיפול נמדדות בתוחלת חייו של המטופל ובאיכותם.
שימוש בכל הכלים המודרניים שעומדים לרשותי:
ההתקדמות הטכנולוגית הגדולה של השנים האחרונות גרמה להתפתחות משמעותית מאד של עולם הרפואה ובפרט של האונקולוגיה. בעשור האחרון נוספו כלי אבחון חדישים כגון מיפוי מולקולרי של תאי הגידול. גוף הידע החדש שנצבר מאפשר הבנה של מנגנוני הפעולה המולקולריים המפעילים את הגידול הסרטני. ההבנה, מאפשרת מציאת נקודות תורפה של הגידולים ופיתוח תרופות אשר משבשות את מנגנוני הפעולה וגורמות לנסיגה ניכרת של הגידולים ולעיתים להיעלמותם המוחלטת.
המהפכה המופלאה הזו המתרחשת ממש בזמן זה, כוללת קבוצות חדשות לחלוטין של תרופות הניתנות כעת במסגרת טיפולים סטנדרטיים בחולים. קיימות כמובן תרופות רבות מאד הנמצאות עדיין בפיתוח ויהיו מוכנות לשימוש קליני בחודשים ובשנים הבאות.
דוגמא לקבוצה חדשה היא תרופות ביולוגיות הנקראות מעכבי קינאזות. אלו תרופות הנלקחות ככדורים ופועלות על סוגי סרטן שונים, ובמקרים רבים לפי אפיון הגנטיקה של הסרטן. למשל בסרטן ריאה, לכ-15% מהחולים יש מוטציה שנקראת מוטציה ב-EGFR. כשהיא מאובחנת, נותנים לחולים כדורים המעכבים את הפעילות של המוטציה ומאפשרים נסיגה מאד מהירה ומרשימה של הגידולים.
קבוצה אחרת היא קבוצת תרופות האימונותרפיה החדשות. אלו תרופות הניתנות לווריד ומורכבות מנוגדנים אשר פועלים על מערכת החיסון ומפעילים אותה כנגד הגידול הסרטני. תרופות אימונותרפיות מתאימות גם כן לחלק מסוגי הסרטן. למשל, במלנומה גרורתית טיפול אימוני מאריך חייהם של חולים מחודשים ספורים ללא טיפול, לשנים וככל הנראה אף יכול לרפא חלק מהחולים.
באופן כללי, התרופות החדשות הרבה פחות רעילות מכימותרפיות העבר ולכן ניתן היום לטפל בחולים מבוגרים יותר ומוחלשים יותר שבעבר לא נהוג היה לסכנם בטיפול אונקולוגי.
איך יודע הרופא באיזה טיפול לבחור?
כמו שצוין, לתרופות החדשות יש הצלחה בחלק מסוגי הסרטן וגם בסוגים שבהם הן פעילות, ההצלחות אינן זהות. חלק מהתרופות החדשות נמצאות בסל הבריאות וניתנות כבר באופן רוטיני.
אבל, קצב ההתקדמות המדעית כיום גדול מאד ויש טיפולים שקיים מידע שהם יעילים אך עדיין לא נכללים בסל הבריאות ויש צורך במימון עצמי של החולה בכדי לקבלם. יש גם טיפולים שהמידע לגביהם עדיין חלקי ומתן שלהם דורש שיקול דעת רפואי מעמיק ותהליך שכולל החלטה של ועדה אתית מטעם משרד הבריאות שהתועלת בשימוש בהן עולה באופן משמעותי על הסיכון.
כלי איבחון חדישים:
יחד עם התרופות, התפתחו כלי אבחון מולקולריים חדישים כגון מיפוי מולקולרי של תאי הגידול, המאפשרים שימוש מוכוון מטרה בתרופות ביולוגיות ואימוניות מהדור החדש ויכולים לנבא הצלחת תרופה מסוימת ואי הצלחה של אחרת. בדיקות אלו מסייעות לאונקולוג לבחור בתרופה המתאימה. חלק מבדיקות האבחון כבר התמסדו ונכללות בסל הבריאות. כמו לגבי התרופות החדשות, גם חלק מהבדיקות החדשות עדיין לא נכללות בסל הבריאות.
מה שיטת העבודה שלי?
כאשר ממוצים הטיפולים הסטנדרטיים בחולים, יש עדיין חלק נכבד מהם היכולים לעמוד בטיפול. דרך הפעולה בשלב זה לא שונה מדרך פעולתו של צבא לוחם. יש צורך באיסוף מידע מקסימלי על החולה ומחלתו כולל לעיתים מיפוי מולקולרי רחב ככל האפשר של הגידול בשיטות החדישות ביותר. לעיתים יש צורך בנטילת ביופסיות חדשות מהחולה בכדי לאפיין את המבנה המולקולרי נכון לאותו זמן. זאת בשל הנטייה של הגידולים לשנות את המבנה המולקולרי שלהם עם הזמן.
הטיפול המועדף בחולים אלו הוא טיפול במסגרת מחקרית בארץ או בחו"ל. לעיתים, כשקיים מחקר הנערך בחו"ל ויש נתונים ראשוניים שהתועלת בטיפול המחקרי הספציפי היא רבה ביחס לסיכון, ניתן, באישור מיוחד של ועדה אתית של בית החולים לתת טיפול זה גם בארץ.
כל ההחלטות מבוצעות בשיתוף עם החולה וסביבתו התומכת, בכפוף ליכולותיו הפיזיות והנפשיות.
אז מה זו רפואה מותאמת אישית?
ניתן כיום להתאים טיפולים מדויקים יותר ורעילים פחות לחלק מהגידולים הסרטניים. אבל, הכימותרפיה והקרינה המוכרים, עדיין מהווים טיפולים ראשיים ברוב החולים.
לרוב חולי הסרטן יש מחלות רקע נוספות רבות וחלק לא קטן מהחולים הם קשישים. לרוב החולים סובלים גם ממחלות רקע נוספות שמפריעות לטיפול במחלה האונקולוגית ויש צורך לטפל גם בהן. בנוסף קיימת אינטראקציה של הגוף עם הגידול שמעמיסה עומס יתר על מערכות אחרות.
בהיותי גם רופא פנימאי, בנוסף להיותי אונקולוג, ביכולתי להתייחס ביעילות גם לנתוני החולה הבסיסיים וגם לנתוני הגידול ולהעניק לחולה טיפול שיהיה יעיל ככל האפשר מבחינת הפגיעה בגידול אולם, בה בעת לא יגרום לנזק לחולה.
לסיכום:
טיפול אונקולוגי יעיל ומותאם אישית כולל איסוף מקסימלי של נתונים של החולה ושל מחלתו תוך שימוש בכלים אבחוניים משוכללים ככל האפשר. נדרשת הבנה מעמיקה של הפיזיולוגיה של החולה ומגבלותיה ושל מנגנוני הפעולה של הגידול. כנגזרת מכל אלה, התאמה מדויקת ככל שניתן של טיפול אונקולוגי יותר יעיל ופחות רעיל.